ALTIN ÖĞÜTLER
Ebü´l-Hayr Fârûkî (ra)'nin Öğütleri
Hindistan´ın büyük alimlerinden ve velîlerinden Ebü´l-Hayr Fârûkî (rahmetullahi aleyh) Delâil-i Hayrât´ın başına şu tavsiyeleri yazdı:
Talebelere Tavsiyeler
Her talebe planlı ve proğramlı bir şekilde bu işleri zevkle yerine getirmelidir;
1- “Havanın ağarmaya başlamasından bir saat önce olan teheccüt, seher vaktinde uyanık olup, birkaç rekat namaz kılmalıdır. Sonra bir müddet Allahü teâlâyı zikretmeli, havanın ağarmaya başladığı vakitte ise sabah namazını kılmalıdır.
2- Bundan sonra İmâm-ı Rabbânî hazretlerinin Mektûbât´ını, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî´nin Mesnevî´sini, İmâm-ı Gazâlî hazretlerinin İhyâu Ulûmid- dîn´ini, Molla Câmî´nin Nefehât´ını ve İmâm-ı Birgivî´nin Tarîkat-ı Muhammediye´sini mütâlaa etmelidir. Yemek yedikten sonra bir müddet kaylule yapmalıdır.
3- Sonra bir mikdâr zikirle meşgul olmalı ve her gün en az altı sahife Kur´ân-ı kerîm okumalıdır. ”
****
Ebü´l-Hayr hazretleri sohbetlerinde sık sık şöyle nasihat ederdi:
“Din bilgisini öğreniniz. Geliş gidişlerinizde, oturup kalkmalarınızda, kısaca her vakit, kalbinizi Allahü teâlâyı anmak ve hatırlamakla meşgul ediniz. Böylece dâimâ Allahü teâlâyı anma ve hatırlama hâli, melekesi hâsıl olur.”
“Tâatler, ibâdetler için çok gayretli olunuz. Kıymetli ömür sermâyesini zâyi etmeyiniz. Sıkıntı ve kederden kendinizi uzak tutunuz. Gıybetten ve yalan söylemekten çok sakınınız. Kötü huylardan sakınmakta çok gayret ediniz.”
****
“Hocasının huzûrunda sağa sola bakan, kalben hazır bulunmayan edepsizlik etmiş olur.
Nefislerinin esiri olanlar ölüdürler. Kalb ehli ise diridirler.
Ey Allah´ın kulu!
İnsanlara karşı mütevâzî ol. Kibirli ve inâd olma. Halka tevâzû ederek, başını önüne eğ. Fakir kimse gibi yürü. Emir gibi, ihtişamlı yürüme.
Din büyüklerine hizmet et. Dünyâda nefsi ölen bir daha ölmez.
Seher vakti kalkıp namaz kılmakla, Kur´ân-ı kerîm ve istiğfâr okumakla meşgul olanlara ne mutlu.
Zikirlerin en üstünü “Lâ ilâhe illallah” söylemektir.
“Ey aziz!
Fırsat ganîmettir. Hadîs-i şerîfte; “Sonra yaparım diyenler helâk oldu.” buyruldu.
****
“Uzun emel, uzun arzular ile kıymetli vaktinizi zâyi etmeyiniz.
Kötü düşüncelerden kalbinizi uzak tutunuz. Vesveselerden, boş düşüncelerden zihninizi temizleyiniz.
Her gün belli bir vakitte Kur´ân-ı kerîm okuyunuz. İyilerin yolu budur.
Dünyâ gam ve kederinde kalmak, eline dünyâlık geçmedi diye üzülmek, akıllıların işi değildir. Dünyâlık için üzülmekten ele ne geçer.
Zamânı iyi işlerde harcamak gerekir. Ticâret ve zirâat iyi işlerdendir.
İhlâsla Allahü teâlâyı anmak en büyük nîmettir.”
****
“Her söylediğinizi kalp huzûru ile ihlâsla, Allahü teâlâ için söyleyiniz.
Gafletten, Allahü teâlâyı unutmaktan, kötü ve bozuk ahlâktan uzak durunuz.”
“Yabancı kadın, bid´at sâhibi ve fâsıkla berâber olmaktan çok sakının.”
****
“Mânevî perdelerin, kalp gözünün açılması, herkese nasîb olmaz. Allahü teâlâ bunu dilediğine ihsân eder. Allahü teâlânın lütuf ve ihsânına kavuşmadıkça, bu saâdet, pazu kuvveti ile ele geçmez.”
****
“Bir kimse ihlâsla, her şeyi Allahü teâlânın rızâsı için yapmakla, ona saâdet kapıları açılır. Bir zât, okuma yazma bilmezdi. Fakat Allahü teâlâ'ya ve Resûlullah efendimize o kadar âşık idi ki, bu hâli bütün bedenine sirâyet etmişti. Okuma yazması olmadığı için Kur´ân-ı kerîmi okuyamazdı, ancak Kur´ân-ı kerîme olan sevgisinden kıbleye doğru oturur, Kur´ân-ı kerîmi bir rahle üzerine koyar, her satırı parmağı ile okuyormuş gibi tâkib ederdi. Sonra sevgi ve ihlâsla; “Allah´ım! Ne hoş buyuruyorsun.” derdi. Her gün belli vakitlerde öyle Kur´ân-ı kerîmle meşgul olurdu. Bir müddet sonra kendisinde yüksek haller meydana geldi ve murâdına kavuştu.”
****
“Ey oğlum!
Temennîleri bırak. Gece gündüz dünyâ malı toplar, amel yapmazsan, hiçbir isteğine kavuşamazsın. Yalnız yaptıklarının meyvesini bulursun. Gece gündüz dünyâ için çalışırsın, sonra da dindârların kavuştuğu derecelere kavuşmayı beklersin. Ne kadar uzak. İşin sonunda kurtuluş, sizin temennî ve arzûlarınıza bağlı değildir. Bilakis îmân ve amele bağlıdır. Kötü amel yapan herkes onun cezâsını görür. Hiç kimsenin Allahü teâlâdan başka hakîkî yardımcısı yoktur. Îmân edip, iyi amel işleyenler Cennet´e girerler. Büyüklerimiz; Allahü teâlâdan ve sevdiklerinden başkasına tutulmuş olandan ne hayır beklenir.” Buyurmuşlardır.
Not: Bu yazı,Ebü´l-Hayr Fârûkî sözleri ve öğütleri, Delâil-i Hayrât´tan tavsiyeler ve öğütler, büyük islam alimlerinden öğütler, büyük islam alimlerinden tavsiyeler, büyüklerden anlamlı sözler, önemli sözler ile ilgilidir.